Argentin Tangó táncszínház

Táncszínház

Ahol a tangó életre kel

A társulat

Emberek, akik művészit alkotnak

Az argentin tangó kifogyhatatlan tárházát jelenti a történeteknek, melyek emberekről, emberi viszonyokról szólnak. A tangó mint táncműfaj is új lehetőségeket jelent a színpadi tánc területén. A látványos elemekkel tarkított, komoly technikai tudást igénylő előadásmód, a zenét maximálisan követő-használó, állandóan vibráló és változó dinamika és az emocionális gazdagság együttes megléte izgalmas kihívást jelent koreográfusnak és táncosnak egyaránt.

Az elmúlt években Budapestről kilépve Magyarország számos városába kaptunk meghívást, hogy az argentin tangóból ízelítőt adjunk. A pozitív tapasztalatoknak köszönhetően szeretnénk még több helyre eljutni, valamint Európában is megmutatni, hogy mi hogy gondoljuk a tangót.

Művészeink

Az Argentín Tangó Táncszínház tagjai

Budai László

Társulat vezető

Budai László táncos-koreográfus és táncpedagógus vagyok. Több mint három évtizedes táncos múltat tudhatok magam mögött. Már több műfajt kipróbáltam (Modern-táncok: Limon-, Graham-, Hammadi-technikák; Jazz-tánc; Balett; Divattánc; Versenytánc és az Argentin tangó). Elvégeztem egy modern-tánc pedagógusképzőt 25 évesen, később egy koreográfusképzőt is. A mai napig főként oktatással és koreografálással foglalkozom, a klubunk szervezése mellett. A Nemzetközi Divattánc Szövetség (IDO) versenyzője és pontozója voltam; a szövetség által szervezett versenyeken Mambó, Argentin Tangó, Hot-Blues és Show-tánc kategóriákból Európa-bajnoki, Világbajnoki és Világkupa-győztes címeket szereztem a partnereimmel. Vezetője és koreográfusa vagyok az Argentin Tangó Táncszínháznak és elnöke a 2004-ben megalakult Tangó Táncszínház Egyesületünknek. A önálló darabjaimat folyamatosan nagy sikerrel játszottuk a Nemzeti Táncszínházban. Ezek létrehozásához a NKA-tól és a Nemzeti Táncszínháztól kaptunk segítséget. Az utóbbi időben zenekarokkal, meghívott párosokkal, és a táncszínházunk tagjaival együtt készítettem Tangó showkat. Amiben a művészeti vezető segítségem Hegyi Maya. Célom az argentin tangó, mint életforma, táncnyelv, kultúra megismertetése tanfolyami, színházi és klub szinten amatőröknek és profiknak. És mindezt ahol megteremthetem, a 2014-ben megnyitott klubbunk, a Budai Tango Club. www.budaitango.hu

Hegyi Maya

Társulat vezető

2016-ban ismerkedtem meg az argentin tangóval, és azóta intenzíven veszek részt tanulásában, rendezvények szervezésében, és a hazai tangós élet fejlesztésében, népszerűsítésében. Előtte 15 évig egy wellness központban dolgoztam gerinctrénerként, és személyi edzőként. De világ életemben a mozgással, a sporttal foglalkoztam. 20 évig kick-boxoltam, válogatott sportolóként megtanultam kitartani, küzdeni, értékelni amit elértem. Kick -box Junior Európa-bajnokként, valamint 17 évesen felnőtt Világbajnokságon elért 3. helyezésemmel korán megtapasztaltam, hogy ha keményen dolgozom, és megbízom magamban akkor sikeres lehetek. Ezzel a tapasztalással, és filozófiával élem azóta is az életem. Ma már az Argentin Tangó Táncszínház program szervezőjeként és Budai László, a férjem mellett a Budai Tango Club vezetőjeként működöm. A kezdő és középhaladó órákat közösen tartjuk. 2021-ben létrehoztuk Győrben a Győri Budai Tango Clubbot, ahol kéthetente szombatonként tanítunk, és milongákat tartunk, ezzel segítve a vidéki tangós lét fejlődését, jelen létét. 2022-ben elvégeztem a KREA művészeti iskola divattervező szakát, ezzel teljesítve ki kreativitásomat, és szeretném, ha minden nő jól, és magabiztosan érezné magát a bőrében, valamint a ruháimban. 2022-ben az őszi/téli kollekcióm bemutatásra került a Budapest Fashion Weeken. Imádok emberekkel foglalkozni, imádok tanítani, kreatívan új utakat, új lehetőségeket keresni.

Sinóros-Szabó Botond

Társulat vezető

Közel tíz év aktív sportot követően 2003-ban tettem meg az első tangó tánclépéseket. A Táncszínházba 2004-ben jelentkeztem és nyertem felvételt. Kezdetben színházi előadásokon, fesztiválokon a csoportos táncokban szerepeltem, majd később Laci által készített szólókat táncoltam. Saját koreográfiákat és szabad improvizációkat 2008-tól kezdődően adok elő a Nemzeti Táncszínház, a MüPa és számos budapesti, valamint vidéki színház színpadán. Tangót 2010 óta tanítok, főleg modern felfogásban, az organikus táncra helyezve a hangsúlyt. Milongákon játszott zenéim egyediek.

Benczur Máté

táncművész

Benczúr Máté vagyok, a tangó 5 éve talált rám, a Táncszínházban kezdtem táncolni. Azóta amikor lehet, az egyetem mellett tánccal töltöm a szabadidőmet. Nem is tudnám magam a tangó, illetve a Táncszínház nélkül elképzelni, szuper érzés egy ilyen jó kis csapat tagjának lenni.

Dénes-Kőrösi Erna

tácművész

Gyerekkorom óta fontos része az életemnek a zene és a tánc, de az Argentin Tangó volt az, amiben 1,5 évvel ezelőtt megtaláltam önmagam. Ezt a táncot érzem igaznak, ösztönösnek, valódinak.  A tangó számomra egy tükör, ami segít abban, hogy meglássam az erősségeimet és a gyengeségeimet. Teret ad az őszinte önkifejezésnek.  Az Argentin Tangó Táncszínházhoz 2022 nyarán csatlakoztam.  Megtisztelő egy ilyen csapattal együtt dolgozni, tanulni, fejlődni.

Gaál Anna

táncművész

Büszkén állíthatom, hogy én vagyok a táncszínház legfiatalabb tagja. Egy éve kezdtem a tangót, rögtön a táncszínházban és egyből bele is szerettem. A tánc mindig kikapcsol és rengeteg koordinációt ad mind a tanulásban, a mozgásban, illetve a mindennapok nehézségeiben is.

Havrila Martin

táncművész

Az én tango történetem 9 éve kezdődött. Kezdetben a kíváncsiság hajtott, majd idővel egyre inkább felkeltette az érdeklődésem. Minél több aspektusát ismertem meg, annál inkább felfedeztem a tango ‘mélységét’. A következő nagy lépést a táncszínházas csapathoz való csatlakozás jelentette. Általa csodás embereket ismertem meg akikkel szívesen dolgozom. Én vagyok a csapat egyetlen külföldi tagja, Pozsonyban élek, innen járok át a próbákra. A tangos élet számomra szerelem, melynek örökre lesz hely a szívemben.

Koma Richárd

táncművész

14 éve kezdtem tangózni. Programozóként, kilépve a monitor mögül a tánc által megismertem egy új világot. A tangó segítségével tudom a legjobban megérteni a férfi es nő kapcsolatát. A legtisztább közös nyelv.
Az Argentin Tangó Táncszínház tagjaként  szívesen dolgozom csapatban közös célért.

Kopházi Nikolett

táncművész

Három éve csöppentem bele a tangó világába. Szerelem volt első lépésre. Nekem a tangó elsősorban önismeret, a határaim átlépése. Óriási változást hozott az életembe.
Bizalmat, bátorságot, nőiességet ad. Ahogy cukrászként, úgy a táncban is megélhetem a kreativitásomat. 2022 óta vagyok az Argentin Tangó Táncszínház tagja, ahol az előbbiek mellett figyelemre, fegyelemre, a másokkal való együttműködésre is tanít engem a tangó. 

Molnár Zsóka

táncművész

A tangóban megtaláltam azt a csatornát, amin keresztül ki tudom fejezni a szenvedélyes, nőies önmagamat, és amin keresztül a legmélyebb módon tudok kapcsolódni akár addig számomra ismeretlen emberekkel. A színpadi tangó más: nekem ez a zene, az érzések és önmagam átadása, megfestése a testemen keresztül. És kemény technikai munka 🙂 Másfél éve tangóztam, amikor csatlakoztam az Argentin Tangó Táncszínházhoz. Valóra vált az álmom, hogy színpadon adhassak elő, ráadásul mindezt egy összetartó, megtartó, egymást mindenben támogató csapattal, akiktől nem idegen a kemény munka sem. Jó helyen vagyok!

Nyeső Dóri

táncművész

A tánc mindig is az életem része volt. A tango pedig maga a szabad önkifejezés, kreativitás, szenvedély és harmónia megtestesítője számomra. Egy olyan hobbi amit nem lehet nem szívvel lélekkel csinálni. Gyerekként számos táncstílust kipróbáltam, de leginkább a latin táncokba és kultúrába szerettem bele. A tánc zenék miatt választottam fiatalon a spanyol nyelvet ami onnantól meghatározta az életem irányát. Egyetemi éveim alatt Mexikóban 2014-ben ismerkedtem meg az argentín tangóval, mely szuper élményeket és mély nyomot hagyott bennem már az első órák után. Hazaköltözve találtam rá Budai Laciék tánciskolájára ahol 1 év intenzív tanulás után beválogattak a táncszínházas csapatba. 6 éve aktív tagja vagyok a társulatnak. Az élet ugyan mindig hoz változásokat, de a tánc örök, nem lennék önmagam nélküle.

Suhajda Zoltán

táncművész

Szeretem a táncszínházas munkát, mert, egy utat ad a tangó mélyebb megismerése felé a hobbi táncolás pillanatnyi örömein túl is, mert tétje van annak, hogy elsajátítom-e a szükséges technikákat, megértem-e a koreográfia üzenetét, mert megjelennek általánosabb tánctechnikai és művészeti kifejezésbeli aspektusok is, és mert hétköznapi emberként megtapasztalhatom az előadások nem hétköznapi helyzeteinek örömeit és kihívásait. Mindezekhez pedig értő vezetést kapunk a mesterünktől, Budai Lászlótól, hálás köszönetem érte.

Előadások